Araçların yol tutuşunu ve güvenliğini artırmak için uygulanan kış lastiği takma zorunluluğu, özellikle zorlu hava şartlarının yaşandığı bölgelerde hayat kurtarıcı bir rol oynuyor. Trafikte aktif olarak araç kullanacak sürücüleri doğrudan ilgilendiren bu uygulama, genel olarak can ve mal kaybının engellenmesini sağlıyor; ayrıca aksi durumlarda ortaya çıkabilecek cezai problemlerin önlenmesine de yardımcı oluyor. Peki ticari ve hususi araçlara takılması önerilen kış lastiği karavanlar için de zorunlu mu?
Kış Lastiği Hangi Araçlar için Zorunlu?
Kış lastiği uygulaması; araç sahiplerinin kış şartlarına göre gerekli önlemleri zamanında alarak can ve mal kayıplarından önlenmesini sağlayan bir uygulama. Ancak bu uygulama aslında sadece yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan araçları kapsıyor ve hususi araçlar için zorunlu tutulmuyor. Bununla birlikte özellikle kış ayları boyunca hava sıcaklıklarının düşük seyrettiği bölgelerdeki sürücülerin, ticari olsun olmasın mağduriyetlerden kaçınmak adına aracına kış lastiği taktırması öneriliyor. 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, karlı, ıslak ve çamurlu zeminlerde kış lastiği taktırmak daha iyi bir yol tutuşu sağladığından trafik güvenliğinin korunmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle karavan sürücüleri de dahil olmak üzere, sorunsuz seyahat etmek isteyen her araç sahibinin kış aylarında mutlaka kış lastiği taktırması gerekiyor.
Özgürlüğünüze bu kadar yaklaşmışken, bilgilerinizi bırakın ve birkaç dakika içerisinde özelleştirilmiş karavan tekfinizi sunalım.
Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor?
Kış lastiği takma tebliğine göre uygulamanın resmi olarak başladığı tarih 1 Aralık 2022, sonlanma tarihi ise 1 Nisan 2023. Şehirlerarası karayollarında yolcu veya eşya taşıyan araçların tescil edilip edilmediğine bakılmaksızın kış lastiği takması zorunlu hale getirilmiş durumdayken, şehir içinde sadece ticari olarak tescillenmiş araçların şarta uyması gerekli. Ticari olmayan binek araçlarda ve karavanlarda ise böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak yine de her araç sahibinin kötü hava koşullarından korunmak amacıyla bu uygulamayı benimsemesi çok önemli.
Öte yandan çekici, tanker, kamyon ve otobüs gibi büyük araçların dingilleri üzerindeki bütün lastikler ile minibüs, kamyonet ve benzeri ticari otomobillerin araca monte tüm lastikleri kış lastiği olmak zorunda. Ek olarak seyir esnasında zorunlu lastik değişimi durumlarında kullanılmak üzere takılacak yedek lastiklerin de kış lastiği olması gerekiyor. Bu tür durumları karşılamasına rağmen belirtilen tarih aralıklarında doğru lastiği kullanmayan araç sürülerine 1152 TL’lik para cezası kesiliyor. Yani 4 aylık kış diliminde; ticari olarak tescil edilmiş olup, yük veya yolcu taşıyan araçlarda yanlış lastik kullanımı söz konusu ise sürücünün para cezasına çarptırılması kaçınılmaz.
Kış Lastiğinin Faydaları
Kış lastiği, aracın ticari olmaması veya binek olması gibi durumlarda zorunlu tutulmadığından sıklıkla atlanan bir uygulama. Ancak bu durum sadece can ve mal güvenliği açısından değil, trafikteki sürüş keyfi ve devamlılığı açısından da ciddi zararlara neden oluyor. Bu nedenle özellikle ağırlık ve çekiş gücü bakımından yüksek olan her karavanda da bu uygulamanın dikkate alınması, aracın trafiğe çıkmadan önce mutlaka doğru lastik tercihinin yapılması gerekiyor. Kış lastiği kullanmanın temel avantajları ise şu şekilde sıralanıyor:
- Islak zeminde araç kayma riskini azaltır.
- Yol tutuş ve kavrama gücünü artırır, böylece kaza riskini azaltır ve güvenli sürüş sağlar.
- Islak ve kaygan zeminlerdeki fren mesafesini azaltır.
- Su, buz, kar üzerinde ya da çamurlu yüzeylerde güvenlik seviyesini artırır.
Kış lastiği kullanımı, şehirlerarası trafiğe ve ara yollara sapma ihtimalinin yüksek olduğu karavanlarda bir hayli önemlidir. Dağlık yollarda, ortalama sıcaklıkların 7 derecenin altında olduğu bölgelerde, kar ve yağmur oranının yüksek olduğu yollarda bu gereksinim bir zorunluluk haline geliyor. Dolayısıyla özellikle off-road sürüş keyfini yaşamak, aynı zamanda güvenli bir seyahat geçirmek istiyorsanız, karavanınızdaki lastik seçimine mevsimlik karar vermeniz gerekli.