Volkswagen AG ve Ford Motor Company daha önde duyurdukları iş birliği planları doğrultusunda ortak üretim bandına resmi olarak geçiş yaptı. Alman otomobil lideri ile Amerikalı motor devi arasında varılan anlaşmanın ilk üretim tohumlari ise piyasaya sürülmeye başlandı. 2030 yılına kadar Avrupa’daki araç satışını tamamen elektrikli araçlara dönüştürerek otonom sistemleri devreye sokması beklenen bu iki markanın birbirinin fabrikasını kullanarak araç üretmesi maliyetleri büyük ölçüde azalma hedefi taşırken, bir yandan da özellikle panelvan ve diğer ticari araçların üretiminde daha yenilikçi teknolojilerin kullanılacağı anlamına geliyor.
Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa otomobil pazarını yakından etkileyen bu iş birliğinin önümüzdeki dönemde şehir minibüsü ve karavan sektörüne nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor. Ancak planlanana göre ortak üretim bandına geçiş sayesinde yeni nesil pick-up, kargo ve minibüs benzeri araçlarda hem maliyet azaltılması sağlanacak hem de verimli enerji sistemlerine geçiş yapılacak.
Özgürlüğünüze bu kadar yaklaşmışken, bilgilerinizi bırakın ve birkaç dakika içerisinde özelleştirilmiş karavan tekfinizi sunalım.
İş Birliği Kapsamında Güncellenen Birçok Ticari Araç Modeli Var
Temelleri birkaç yıl öncesine dayanan bu güçlü iş birliği, 2022’den itibaren üretilecek pek çok bilindik modeli kapsıyor, ayrıca ortak yapım yeni nesil araçların piyasaya sürüleceği anlamına geliyor. VW tarafından ticari araç statüsünde üretilen şehir minibüsü ve sonrasında Ford tarafından tasarlanan kargo minibüsü ortak yapıma dönüştürülecek araçlar arasında ön sırada yer alırken, listede Volkswagen markalı ait orta boy pikap tipi araçlar da bulunuyor. Volkswagen ticari araç gamında yer alan 2022 sonrası üretilen Amarok’lar, yeni bir ranger model üzerine çalışan Ford tarafından altyapı desteği alırken; yeni nesil şehir minibüsü olarak geçen Ford Tourneo, VW’nin son jenerasyon orta boy araçlarından olan Caddy ile aynı tasarım öğelerini ve platformu kullanıyor. Bu kapsamda üretilecek yeni nesil Ford Transit Connect modelleri ve VW T7 serisi de platform ve teknoloji ortaklığı yapıyor.
Anlaşmanın ilk adımları atılmaya ve üretim hasatları trafiğe çıkmaya başlamışken, Ford’un Volkswagen’e ait Modüler Elektrikli Tahrik araç setini temel alarak yılda 600.000 adede varan elektrikli araç üretimi yapması planlanıyor. Volkswagen ise AI temelli araç üretiminde hızlanarak otonom sürüş teknolojileri geliştirmeyi ve piyasaya daha modern donatılara sahip otomobiller sürmeyi hedefliyor. Her iki şirket için de tasarım ve teknoloji anlamında ciddi verimlilik yaratması beklenen bu ortaklaşma sürecinin müthiş karlılıkla sonuçlanması ve Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa otomobil pazarını yakından değiştirmesi bekleniyor.
Ortak Üretim Bantları Türkiye’de Aktif Hale Getirildi!
Otomobil sektörüne liderlik eden iki dev markanın yaptığı stratejik iş birliği kapsamında daha yenilikçi, modern ve teknolojik araç üretiminin sonuçları da kesinleşmiş oldu. Türkiye’deki üretim bantlarının aktif hale gelmesi ile birlikte eski nesil araçlar piyasadan yavaş yavaş kalkarken, yenilerinin aynı hızla trafiğe çıkması için de gerekli adımların tümü atıldı. Argo AI ile imzalanan anlaşma sonucu otonom sürüş sistemlerini geliştiren VW, bu teknolojileri Ford ile paylaşarak daha güçlü altyapıya sahip ticari araçlar ve otomobiller üretecek. Ford ise VW destekli sürüç güvenliği garantisi ve MEB elektrikli araç platformu erişimi elde ederek karbon emisyonunu düşürmeye dayalı tasarımlarında hız kazanacak.
İki markaya ait ortak yapımların maliyet ve verimlilikte sağlaması beklenen karlılık ortaya çıktıkça, trafikte bu iki dev firma imzalı araç sayısı da artış gösterecek. Özellikle ticari araç kategorisindeki T7 tipi modellerden elde edilecek karavan dönüşümleri ise evini yanında taşımak isteyenler için devrim niteliğinde teknolojiler barındıracak.
Siz de en son jenerasyon araçlarınızı mükemmel verimli yaşam alanlarına çevirmek isterseniz, buradan Türkiye’nin karavan dönüşüm uzmanı Demonte Karavan yetkililerine ulaşarak bilgi alabilirsiniz.